Ufka Bakma Durağı Poster

Sinopsis

Bir imza, bir insanın hayatını nasıl değiştirir? Bir insanın bireysel iradesi ile attığı imza, kaç kişinin hayatını etkiler? Hayata yeniden başlamak için ne kadar geriye gitmek gerekir? Okuduğun okullar; liseler, üniversiteler… Hepsini geride bırakıp yeni bir hayata başlamak mümkün müdür? 29 Nisan 2017 günü 689 sayılı KHK ile Mersin Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen Ulaş Bayraktar; beş yaşındayken orduda yüzbaşı olan babasını bir çatışmada kaybettiği günden bu yana, yaklaşık 40 yıldır devam eden çatışmalı sürecin barış sağlanarak çözülebileceğine inandığı için imzacı akademisyenlerden biri oldu. Yaşamında sarsıcı değişiklik yaratan bir ‘imza’nın ardından kitaplarla, insanlarla ve gençlerle bir arada olmanın yöntemlerini aradı. Sonunda, kendisi gibi barış imzacısı olan Ayşe Gül Yılgör ve Galip Deniz Altınay’la birlikte akademinin, binaların ve ünvanların çok ötesinde anlamlara karşılık geldiğini gösteren, Mersin’in alternatif akademisini, Kültürhane’yi inşa ettiler. ‘Ufka Bakma durağı’, neşenin bir direnme biçimi olduğunu gösteren Ulaş Bayraktar’ın hikâyesinden yola çıkıyor ve her köşesi farklı öyküler barındıran, dayanışmayla örülü bir mekânın, koca bir umut adasına dönüşmesine tanıklık ediyor.

Film Künyesi

  • Yönetmenler Çiğdem Mazlum, Sertaç Yıldız
Paylaş:

Yönetmenler

Çiğdem Mazlum

Çiğdem Mazlum

1983 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nde, 2003 ve 2007 yılları arasındaki öğrencilik döneminde TRT Belgesel biriminde video kurgu asistanlığı yaptı. Yanı sıra TRT’de yayınlanmak üzere çekilen kısa eğitim filmlerinin senaristliğini ve kurguculuğunu gerçekleştirdi. 2007 yılındaki mezuniyeti sonrası, belgesel sinema ve senaryo çalışmalarına odaklandı. 2011-2014 yılları arasında kendi senaryo çalışmalarını yürüterek, “Yarını Hatırlıyorum” isimli ilk uzun metraj hikayesi ile 2014 yılında Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden Senaryo Geliştirme Desteği aldı. 2015 yılında ise TURSAK En İyi İlk Senaryo Yarışması’nda aynı hikâyesi finalist oldu. Aynı dönemde, Aljazeera Türk ve çeşitli haber televizyonları için yapımcı ve yönetmen olarak belgesel çalışmaları yürüttü. 2016 yılında yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği, “Gönderen: İlhan Sami Çomak” adlı uzun metraj belgeseli birçok festivalde gösterildi, ödüller aldı ve SİYAD yılın en iyi belgesel adayları arasında yer aldı. 2018 yılında yazımı tamamlanan “Kayıp” adlı uzun metraj senaryosu ise 29. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen “Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği”nin sahibi oldu.


Sertaç Yıldız

Sertaç Yıldız

19 Ocak 1980, Maraş doğumlu. Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisat Bölümü Mezunu. İlk belgesel filmi olan “Hazine”yi 2007 yılında çekti. 2009’da ise ikinci çalışması olan “19’dan Sonra” isimli belgesel filmi tamamladı.